LED, MUUNTAJAT JA KYTKIMET

Led

LED (engl. Light-Emitting Diode) eli hohtodiodi tai ledi on puolijohdekomponentti, joka säteilee valoa, kun sen läpi johdetaan sähkövirta. Ledit ovat valonlähteinä hehkulamppuun verrattuna erittäin pienikokoisia ja mekaanisesti kestäviä: niissä ei ole helposti rikki menevää lasikuorta eikä hehkulankaa.

Parhaimpien valkoisten, kirkkaiden ledien hyötysuhde on loisteputkien luokkaa ja hehkulamppuihin verrattuna moninkertainen. Ledit käyttävät merkittävästi vähemmän sähköenergiaa kuin hehkulamput. Led-lampuilla saavutetaan paras energiansäästö niiden pienen energiankulutuksen ja erittäin pitkän käyttöikänsä ansiosta.

Ledit luokitellaan huoltovapaiksi: laadukkaiden Ledien vaihtoväli on pääsääntöisesti n. 20 000- 30 000 tuntia. Kestoikä määritellään tyypillisesti ajaksi, jonka kuluttua valoteho on pudonnut 70 prosenttiin alkuperäisestä tasosta. LED:n rikkoontuminen siten, että siitä ei tule valoa on erittäin harvinaista, ja silloinkin se on yleensä vioittunut jonkin ulkopuolisen voiman vaikutuksesta.

Kelvin (K)

Kelvin-arvo kertoo led-lampun värilämpötilan eli lampun värisävyn. Mitä korkeampi kelvin-arvo on, sitä kylmempi lampun tuottaman valon väri on. Tavallisen hehkulampun värilämpötila on n.2700 kelviniä, joka vastaa lämpimän valkoista, jopa hieman kellertävää valoa (lämminvalkoinen). Päivänvalo on 5500 kelviniä, siksi yli 5000 kelvinin lamppuja nimitetään päivänvalolampuiksi (luonnonvalkoinen).

Led-lamppujen värilämpötilan vaihteluväli on n. 2800-6500 kelviniä.

Lumen (lm)

Wattimäärä ei enää kerro led-lamppujen tuottaman valon määrästä vaan ainoastaan sähkönkulutuksesta. Valon määrästä eli valovirrasta (valaistusvoimakkuudesta) kertoo Lumen-arvo. Esim. 40 watin hehkulampun tuottamaa valon määrää vastaa n.470 lumen (lm) led-lamppu.

Ra-indeksi eli värintoistoindeksi

Lampun värintoistokykyä kuvaa Ra-indeksi. Mitä suurempi arvo on, sitä luonnollisemmin värit toistuvat. Kotikäytössä indeksin suositellaan olevan 80 tai yli. Värintoistokyky vaikuttaa valon laatuun värilämpötilan ohella. Värintoisto kyky kertoo, miltä huonekalujen ja esineiden värit tulevat valossa näyttämään.

Led-lamput ja -nauhat

Led-lamput syttyvät välittömästi, eivätkä ne sisällä elohopeaa. Ledin pintalämpö on matala.
Ledien paloturvallisuuden ja sähköteknisen turvallisuuden (alhainen pintalämpötila ja/tai 12/24V-sähkövirta) vuoksi suojaetäisyydet voidaan pitää pieninä ja niiden hyödyntäminen yhdessä puun kanssa on turvallista ja antaa mahdollisuuksia muotoilulle.

Eri valotehon ja -sävyn tuottavia sekä vaihdettavia led-lamppuja saa useista valaisintarvikeliikkeistä. Led-nauhat kin voi usein vaihtaa, mutta niihin tarvitaan asiantuntija-apua esim. juotosten osalta.

Led-nauhat asennetaan valaisimissamme alumiiniprofiileihin/ alustoille, mikä pidentää ledien käyttöikää. Led-lamppuja käyttävät valaisimien kannat on hankittu sähkötukkuliikkeeltä ja niiden avulla lamput voidaan eristää suoralta kosketukselta puuhun. Käytämme sähköasennusliikettä sähkötöiden osalta, jotka vaativat  sähköturvallisuuden edellyttämiä kytkentöjä tai erityisosaamista (esim. juotostyöt).

upwoodin valmistamissa valaisimissa käytetään vain laadukkaita Led-komponentteja, joiden tunnetuimpia valmistajia  ovat esim: Osram, Cree, Edison, Nichia, Epistar. MR16-kantaiset (Gu5.3) Led-lamput ovat myös valittu laatua silmällä pitäen.

Muuntajat

upwood design valmistaa myös 12 ja 24V tasavirtaa hyödyntäviä valaisinratkaisuja. Tällöin verkkovirta 220-240V muunnetaan muuntajan avulla 12V tai 24V tasavirraksi. Hankimme muuntajamme suomalaisilta sähköalan maahantuojilta ja käytämme vain laadukkaita ja turvallisia laitteita.

Muuntaja asennetaan asianmukaisesti muuntajille suunniteltuun jäähtyvään tilaan tai koteloon niin, että sen lämpötila ei häiritse valaisimen toimintaa ylikuumentumisen takia. Muuntajien pintalämpötila on tyypillisesti alle 50 astetta, ylikuumenemissuoja sulkee laitteen tarvittavaksi ajaksi mikäli lämpö nousee yli muuntajan suojarajan (esim.75 astetta). Puun syttymispiste on yli 200 astetta, joten turvallisuus on taattua.

Muuntajien sähkökytkennät tehdään huolellisesti ja johdot asennetaan tuplavedonpoistajien avulla kestäviksi. Muuntajissa on monitasoiset suojaukset, jotka tekevät niistä turvallisia ja pitkäikäisiä. Turvasuojauksia ovat mm:
-              ylikuormitussuoja
-              oikosulkusuoja
-              ylikuumenemissuoja
Muuntajamme täyttävät tiukat normit ja vaatimukset ja ne on testattu/hyväksytty luotettavan kansainvälisen mittauslaitoksen toimesta (esim. N=Nemko).
-              CE
-              EMC, (uusi EMC standardi EN55015:2006+A1:2007+A2:2009)
-              RoHS
-              Suojausluokka II

Kytkimet

upwood design suunnittelee ja valmistaa valaisimet niin, että niiden kytkentä ja valojen mahdollinen säätäminen tapahtuu helposti ja nykyaikaisesti. Kytkiminä käytämme esim. kosketusvapaata infrapunasäteisiin perustuvaa tapaa, missä valaisimen valo voidaan joko kytkeä päälle ja/tai himmentää koskematta. Muita kytkimiä on esim. liiketunnistimet, hipaisusäätimet, kauko-ohjaimet ym. Kytkinmalli ja sen toimintatapa ilmoitetaan aina valaisimen lisätiedoissa.

Led ja himmentimet

Kaikki led-lamput eivät ole himmennettäviä, eivätkä kaikki himmentimet ja himmennettävät led-lamput ole välttämättä yhteensopivia. Jos himmentimellä varustettuun pistorasiaan laitetaan ei himmennettävä led-lamppu, lamppu toimii, jos himmennin pidetään jatkuvasti maksimiasennossa. Valaisimen/led-lampun soveltuvuus omaan himmentimeen kannattaa selvittää etukäteen. Jos mietit upwood-valaisinten soveltuvuutta ympäristöösi ja tarpeisiisi, ota rohkeasti yhteyttä info@upwood.fi